Private Residential Villa

The proposed development at 64 Sheldon Ave will create a luxury family home in a traditional style house. Combining six floors provides a unique opportunity to design a multi-level home in a pre-existing period house. The grand and spacious family house benefits from country aspect views of the surrounding area.

The brief comprises of open plan living accommodation, master suite and family bedrooms and a unique health and relaxation area.

64 Sheldon Avenue is a large detached house on a private road located in Highgate, Haringey.
The site is situated next to Aylmer road (A1) however there is no entry to or from this main road
at Sheldon Avenue. The main access routes to the site are Denewood Road (a private residential
road) and Hampstead Lane (a main road which is also the location of the nearest bus stop). The
nearest train station is Highgate Tube station, which is an 18 minute walk away from the site.
The site is adjacent to the Highgate Golf Club and on the same road as Ladybird Montessori
Nursery School. The proposal for this site is to entirely demolish the existing house and
reconstruct a larger house that extends to the rear garden and additionally has a basement level.

The proposed scheme is for the demolition of the existing building and construction of a
larger house that will extend into the rear garden. The basement below the proposed house
will be about 4 m deep (89.5 m OD) and below the garden will extend to about 6.5 m (87.00
m OD) with a swimming pool that will require a deeper section assumed to be to a depth of
about 8.5 m (85.00 m OD). The 4 m deep basement will also extend into the front driveway
to accommodate a car lift.

Interior

The main Entrance and living accommodation are provided on the ground/lower ground floor levels. The central feature stair links the ground, first and second floors. A roof light on the second floor landing allows natural light to filter throughout the circulation core. The secondary stair links the basement floors to allow flexibility between the home and relaxation areas and connections between the garden and courtyard spaces.

The layout of the rooms creates a series of open plan, informal, family orientated spaces. A clear primary and secondary circulation route links the primary living areas. Secondary circulation connection links between the landscape and family spaces.

The concept for the core palette has been to take the honest materials of timber, stone and metal evident in the working history of the area and add a level of refinement and quality on step with the emerging affluence of the North London, Hampstead clientele. Warm, light timbers – to lift core furniture elements, and selected flooring applications. Natural stone – is the main floor finish to all basement/ground floor areas with distinctive pattern cut, with inlaid metal strips and shadow gaps to allow materials to flow through, from room to room. Stone has also been applied to feature areas such as the staircase, kitchen surround, and ensuite vanity’s. Glaze screens – to divide spaces accordingly, but to then feel part of the same space

Project Details
Status:
Under Construction
Location:
64 Sheldon Ave. London, UK
Size:
910 m²
Budget:
£3,5mil
Consultants :
Engenuiti, BSD, Quartet Design
Programme:
residential