The Museum of the 20th Century

The museum of the 20th century and its urban integration

Main Idea

The Landscape Building concept was conceived as a subtle exchange, it is a terrain itself. The building uses every aspect of its construction for navigation and art exhibition. The roof slopes are pedestrian walkways and they form a sculpture park. (The gradients of sculpture park give many different observation angles for users to apprehend the sculptural work on display.) The views from these roof gradients onto the surrounding buildings and parkland also give the idea that this building is a piece of landscape itself.

The Landscape Building expresses the notion of a seamless transition between urban spaces. Its white translucent appearance suggests a universal, timeless character with no obvious materiality. Its architectural elevation from the Potsdamer Str. perspective, has a rectangular shape. But as an observer circumnavigates the edifice, it changes its appearance and shape – in this way, it provides a particularly relativistic experience.

Read more...
Project Details
Status:
Competition
Location:
Matthaikirchplatz, 10785 Berlin, Germany
Size:
28825 m²
Programme:
Exhibition, Visitor Service, Scientific Research, Depots, Restauration, Delivery, Administration
Team:
Simon Gatehouse, Nikoloz Japaridze, Giorgi Nishniandize, Anton Khmelnitskiy, Ivane Ksnelashvili, Natasha randall, Davit Tsanava, Dominykas Daunys